Kranial Osteopati

Det kraniosakrale system er et system, der består af hjernen og rygmarven som ligger badet i cerebrospinalvæsken og er beskyttet af hjernehinderne, kraniet, ryghvirvlerne og korsbenet. Alt dette hænger sammen og hvis de udsættes for mekaniske påvirkninger af mere eller mindre traumatisk art, vil de enkelte strukturer påvirke hinanden indbyrdes.

Det vil sige at hvis man slår sit hoved ellers sit korsben hvad enten man er hest, hund menneske eller baby, så kan det altså få konsekvens for hele det kraniosakrale system.

Osteopati er en medicinsk videnskab, som søger at genskabe menneskets eller dyrets bevægelser og funktion til en harmonisk helhed. Dette indebærer at både blodkar, nerver, organer, lymfe, led og muskler bliver rettet og genskaber den optimlae funktion for det enkelte menneske/dyr i disse strukturer, således at det hele menneske eller dyr bliver en mere harmonisk helhed og at organer og væv bevæger sig i optimal funktion. Ethvert væsen har sine egne unikke svingninger.

Osteopati kaldes også manuel medicin, fordi en osteopat alene ved at bruge sine hænder lindrer smerter og fjerner de blokeringer, der nedsætter bevægelighed og forhindrer flow i systemet, så der kommer lindring og en optimal funktion.

Der er desværre mange heste der slår hovedet og nakke og har kraniale problemer. De kan slå hovedet i en stald med jernbjælker, trække hovedet tilbage og slå hovedet i boksdøren, trække sig fri af en spiltov, trailerskader, grimeskader på fold i leg eller uheld osv.

Da hele hestens overlinie er den midterste del af det kraniosakrale system, vil evnen til at løfte ryggen være påvirket, hvis hesten har slået sit hoved. Påvirkes hjernehinden i kraniet, trækker det i hele hinden som løber langs med rygmarven og fæstner på undersiden af korsbenet. Dvs hele overlinien bliver for kort, og samlingen foregår kun imod modstand og hesten bruger alt for mange kræfter, hvis den overhovedet kan.

Det kalder Sidsel Sommer et durasyndrom – og det er der rigtigt mange heste der har. Så hvis din hest har slået hovedet eller den har en alt for stram overlinie, uden synderlig forklaring, så kan en behandlet af det kraniosakrale system, retter det op.
Hestens kæbe hænger også sammen med resten af kraniet, så hvis du har haft tandlægebesøg, kan det være en ide at få sluppet kraniet, da en mundspærre og en bedøvelse oveni kan være en noget voldsom affære for kraniet.

Headshakere er heste der uden forklaring ryster ufrivilling på hovedet. Det kan være virus og allergi, men det kan også være at hesten har slået sit hoved og nakke. Disse heste er meget nemme at behandle, hvis det diagnosticeres korrekt.